Връщане на Windows 7 или 8 след автоматично инсталиране на Windows 10

Share

Агресивното преминаване към Windows 10, наложено от Microsoft предизвика вълна от непланирани ъпгрейди последните дни. За да се откажете от това обновяване не е достатъчно да затворите прозореца, с който редмъндската компания ви уведомява, че ще инсталира обновяването, тъй като Microsoft приема това за автоматично съгласие. Тwin10_forceupdateрябва да кликнете върху думичката „here“ в основният екран на съобщението, където можете да промените кога и дали да направите обновяването.

Като цяло натиска за преминаване към Win10 е доста агресивен, но дори и да сте преминали по невнимание към новата система, има начин да си върнете старият Windows. За целта За целта е важно да не е минал повече от един месец от ъпгрейда. Всичко, което трябва да направите е да отворите  Start менюто и да изберете  Settings. Кликнете  “Update & security”  и изберете“Recovery.”gobackwin7

Би трябвало да видите “Go back to Windows 7” или “Go back to Windows 8.1” . След като кликнете върху бутона  „Get started“ Microsoftще ви попита защо искате да се отървете от новата система.

whywin7

След като отговорите и натиснете Next, възстановяването на старата ви система ще започне.  Правилнотопротичане на този процес зависи от това ,дали сте запазили или сте изтрили директорията Windows.old. Ако сте я премахнали, опцията за връщане назад няма да е активна.

Ако все пак новата система на Microsoft ви харесва ( аз лично я харесвам ) можете да се отървете от тази директория през “Disk cleanup”, като изберете  ‘Previous Windows installation(s)” и стартирате почистването.

Важно е да знаете, че след възстановяването на предишната операционна система, ще се наложи да я активирате отново, ако ключът не е заложен във биоса на компютъра ви.

 

Leave a Reply