PokemonGo мания

Share

pokémongologoУспеха на играта Pokemon GO, която излезе неотдавна доведе и до рязкото увеличаване на опитите за пробутване на заразени копия.
Основен виновник за разпространението на заразените версии е липсата на приложението в официалните Android store и Appstore за повечето държави.
В множество неофициални Android-магазини се появи репак на играта, съдържащ троянският кон DroidJack, който позволява да се следи местонахождението на устройството, достъп до личнте данни в него и в крайна сметка дори пълен контрол над него.

МБърза проверка на приложението може да бъде направена още при началната инсталация – ако в списъка с разрешени права се появи искане за достъп до четене на SMS, запис на аудио, достъп и промяна в адресната книга, промяна на Wi-Fi настройките или четене на уеб history-то, значи сте си инсталирали заразена версия. В интерес на истината много малко легални приложения биха искали достъп до всички тези права наведнъж.

В такъв случай най-доброто решение би било бързо да деинсталирате приложението и да пуснете някой добър антивирус да сканира телефонът ви.

По-интелигентен начин за инсталиране на приложението, ако то все още не присъства в магазина за страната ( в нашият случай например 🙂 ) е да инсталирате някое VPN приложение, да изберете сървър в Щатите, да стопирате от настройките на приложенията Play Store, да изчистите кеша му и след това да влезете наново. Системата ще ви поаже щатският Play store, от където ще можете да си инсталирате играта.

Leave a Reply